SMB Norge
Endrer premissene for Norsk næringsliv

Drømmer du om å starte egen bedrift?

Oops...
Slider with alias none not found.

Drømmer du om å starte egen bedrift?

Rundt om i vårt land går en halv million nordmenn med en drøm om å starte for seg selv. På tross av mange drømmer så er det ikke flere enn 17023 nyetableringer i første kvartal 2019. Mange forbinder gründerlivet med risiko og masse jobb. Fallet er nok høyere om man sitter i en god og trygg jobb. Denne artikkelen er skrevet for dere som drømmer fortsatt, men er også nyttig for dere som er nyetablerte eller fortsatt føler at dere er i en gründerfase.

Start ikke bedriften alene

Når man er flere sammen, så får man en ny dimensjon. To hjerner tenker bedre enn en. Når du har andre rundt deg, føler du også et sterkere ansvar og får en bedre motivasjon til å stå på. Man kan dele oppgaver og ting går raskere fremover enn når man er alene. Fjellvettreglene sier noe om at man ikke skal legge ut på tur alene. Det er et godt råd når man også skal etablere sitt eget firma.

Skaff deg en eller flere partnere

Det å starte alene er krevende. Med flere som drar i samme retning kan dere skape et større engasjement. Dere blir summen av innsatsen x summen av nettverket. Dynamikken man få kan ikke måles i kroner og øre, men 2 sammen får gjort mer enn 2 hver for seg. Dette betyr ikke at du må gi fra deg eierskap. Du kan ha sparringspartnere, rådgivere eller kanskje bare andre gründere som jobber med deg i et felleskap. Søk gjerne etter utfyllende kompetanse.

Bruk styret som en ressurs

Familier som styremedlemmer – hva skal man si. Unngå det, om de ikke besitter en kompetanse som er nyttig. Tenk over hva du trenger av drahjelp. Er det områder du er svak på? Er det noen som kan ha et spennende nettverk? Styret er mer enn en formalitet, og de vil også kunne bidra til å promotere din bedrift inn i sitt nettverk.

Aksjonærene vil deg vel

For mange gründere holder igjen på aksjene. Det sitter langt inne å hente kapital om man må gi fra seg eierandeler. Man er redd for å gi fra seg for mye og man har lyst til å eie mest mulig. Aksjonærer er en viktig ressurs for selskapet ditt. Som styremedlemmene, så har også de nettverk, kompetanse og ikke minst midlene som må til for at du skal lykkes. Aksjonærene er en del av din heiagjeng.

Det er bedre å eie litt av noe som lykkes, enn mye av noe som feiler.

Jeg er ikke spesielt opptatt av min egen eierandel i Adventor AS, for meg er det viktige å bygge et selskap som lykkes over tid. Når jeg nevner min filosofi i møter med investorer, så får jeg inntrykk av at en slik uttalelse, tilhører sjeldenhetene. Jeg bytter det de vil ha (eierandeler) for det jeg ønsker (kapital, rådgivning og tid). Det viktigste er at investorene ønsker å bygge et selskap omtrent i samme retning som deg.

Det som kan være greit å passe på, om det er viktig for deg er å sitte igjen med minst 33,34 %. Du kan alternativt ha en aksjonæravtale som sikrer deg og noen du stoler på en eierandel over dette. Det gjør at du får en viss makt med det som kalles «negativt flertall». Men ikke glem at det er bedre å eie 9 % i en suksess, fremfor 75 % i en fiasko.

Ønsker du å lese mer om eierandeler kan du klikke her.

Oppsøk næringsklynger

Allerede før du starter med ideutviklingen, kan det være nyttig å oppsøke en næringshage. Disse har ofte kurs for nyetablerere og kompetanse til å utvikle din ide til noe bedre.

Etter et slikt oppstartkurs vil din ide garantert være bedre, kanskje til og med forkastet eller byttet ut med noe annet. Vi gikk selv igjennom en slik prosess med Adventor AS og hadde aldri lykkes uten.

De personene du møter blir en del av ditt nettverk, kanskje dine første kunder. Det er her du også kanskje møter dine første investorer.

Oppsøk gjerne en næringshage om du nettopp har startet også. Du kan få kontorplass og du møter andre i samme situasjon.

Her kan du finne ut mer om Næringshagene i Norge og finne den som er nærmest deg.

Bygg nettverk

Et godt nettverk kan være viktig for at du skal lykkes. Delta i forskjellige fora både fysisk og på nett. Bruk LinkedIn aktivt og meld deg på arrangement der du møter likesinnede og mulige kunder. I jakkelommen må du alltid ha 2 ting: visittkort og frisk-pust pastiller. Legg igjen beskjedenheten når du forlater dørstokken hjemme. Du kan starte med å legge til meg på LinkedIn.

Hvilken selskapsform skal du velge?

Så lenge du er under etablering og i idefasen så er ikke selskapsformen det viktigste. Normal vil jeg i svært mange tilfeller anbefale AS, det koster lite og gir deg en litt tryggere hverdag. Er firmaet ditt en hobby og noe du gjør på si, kan enkeltmannsforetak være en grei løsning. Ønsker du investorer og tilgang på kapital vil AS være naturlig. Har du ikke det behovet kan enkeltmannsforetak være en grei løsning. Innledningsvis messer jeg om at du ikke bør starte alene, dermed ligger det i min natur å alltid anbefale AS.

Altinn har god informasjon om selskapsformene.

11 oppstartserfaringer og råd til deg som vil starte noe eget

 1. Oppsøk næringshagene og andre oppstartsmiljøer. Test ideen din. Du kan faktisk ende opp med gode ideer om du oppsøker miljøene. Ta med et åpent sinn så kan det være at din neste forretningside ligger i idemyldret på slike steder. Det er ekstremt inspirerende å være rundt andre som jobber i samme fase som deg.
 2. Lag en skikkelig finansieringsplan og ta høyde for at du skal ha betalt for å jobbe. Lykkes du med en oppstart uten lønn så er det topp og bra for selskapets likviditet. Men ta høyde for at du skal leve underveis. Investorer forstår at du ikke klarer deg uten mat og tak over hodet.
 3. Skap en heiagjeng som er med på å dele og like ting du legger ut på sosiale medier. Synligheten er svært viktig for deg, og du har neppe samme markedsføringsbudsjett som etablerte bedrifter og konkurrenter. Her er familie og venner nyttige, forklar hvorfor de skal dele innholdet ditt, hvorfor de må like siden din.
 4. Få på plass gode nettsider. Tenk like mye teknisk kvalitet som utseende. Det er viktig for deg å tenke på synlighet i søkemotorer, samt å passe på at sidene er mobilvennlige.
 5. Planlegg for flere emisjoner i fremtiden. Gjerne 2-3 emisjoner. Tenk på når og hvor mye du ønsker å hente inn. Evaluer og synliggjør exit-muligheter for aksjonærene underveis. Husk at emisjoner kan ta tid. Har du flaks så kan du få med investorer som i første runde står over, men som kan være klar å hoppe inn i 2 runde om du lykkes med første fase.
 6. Inntektene kommer saktere enn forventet. Det er lett å planlegge utgifter. Svært mange klarer å budsjettere godt på utgiftene. Det er inntektene som ofte er utfordringen. Lag gjerne et pessimistisk budsjett hvor du bruker 3-4 ganger så lang tid som planlagt. Hva skjer da? Kan du håndtere det? Eventuelt hvordan skal du kunne håndtere det?
 7. Selg før du har noe å selge. Om det er tjenester eller fysiske produkter så kan det være mye å hente i å selge før du har noe å levere. Det er mange oppstartselskaper som har omsatt for millioner lenge før selskapet har et produkt å selge. Ikke vent på et ferdig produkt. Du får teste markedet og du kan få inn sårt tiltrengt oppstartskapital. Godt for likviditeten er det også.
 8. Forstå forbrukeradferden. Du må være tilstede der dine kunder befinner seg. I dag hopper kunder frem og tilbake, både når de undersøker og når de beslutter. Det kan være at en dårlig kundeanmeldelse trigger at de hopper fra en til en annen i kjøpsøyeblikket. Spesielt gjelder dette for produkter som er like. Pass på at du har informasjon til de som er tidlig ute i kjøpsfasen og for de som er klar til å handle.
 9. Investorer vil ikke ta pengene dine – De vil at du skal lykkes.
 10. Start i dag. Det er i gode tider at tryggheten for å starte noe er størst. Det etableres få bedrifter i Norge i dag og det er støtteordninger man kan benytte seg av. Det er en god sikkerhet med lav arbeidsledighet, du vil kunne få jobb igjen. Det er også en del ledig kapasitet i start-up-miljøer, som gjør at du kan få god hjelp nå. I nedgangstider er det flere som realiserer sine ideer for det kan være eneste måte. Sitter du å venter på riktig tid, så er riktig tid nå.
 11. Flytt ut av Oslo. Dette er kanskje et rart tips. Det er jo betydelig flere kunder i hovedstaden. Men er du i en oppstartfase så har du også betydelig større konkurranse fra andre gode ideer. Nåløyet for å få offentlig støtte er i Møre og Romsdal mer som en badering å regne. Samtidig har flere norske fylker et svært spennende næringsliv med betydelig eksport, så mulihgetene kan være store også i distriktene. Se hva som skjer rundt om i landet, det kan være områder som egner seg bedre for akkurat din ide.
  Det er færre prosjekter for lokale investorer og mulighetene for å komme i gang er større i distriktene. Dette er et helt seriøst råd. Du kan alltid etablere kontor i Oslo senere.

Kilder

Skrevet av Frode Heimen

Daglig leder hos vår SMB-partner Adventor AS gründer bak Adventor CRM og en del av inkubatorprogrammet hos Protomore Kunnskapspark i Molde. Adventor AS ble etablert i desember 2016 og har fått drahjelp av gode investorer og Innovasjon Norge.

Adventor Logo
Kanskje du også liker