Jakter arbeidskraft i Ukraina

Marius Egge i Kiev, Ukraina
Foto: Joachim Dagenborg
Bilde: Marius Egge i Kiev, Ukraina Foto: Joachim Dagenborg

Jakten på dyktige sesongarbeidere har blitt en hodepine for norske bønder. Løsningen kan ligge i Ukraina. 

Marius Egge fra ærverdige Egge gård i Lier har blitt tvunget til å tenke nytt. Med 30.000 epletrær og 250 tonn jordbær som skal plukkes hvert år har han blitt helt avhengig av å hente inn i underkant av 100 sesongarbeidere. I flere årtier har de i all hovedsak kommet fra Polen.

Sånn er det ikke lenger. EU-medlemskap og kraftig vekst i polsk økonomi har visket ut mye av lønnsforskjellene, og hvert år velger stadig flere å bli hjemme.

Les også: Fakta om små og mellomstore bedrifter i Norge

Nye kontakter

– Det har blitt et stort rom etter polakkene som må fylles opp og det har ikke vært noen enkel oppgave. I hele Europa er det nå mangel på arbeidskraft i landbruket og konkurransen er beinhard, sier Egge.

Denne uken har han vært med Norsk-Ukrainsk Handelskammer (NUCC) og SMB Norge til den ukrainske hovedstaden i håp om å knytte kontakter og finne nye løsninger.

– Teamet i NUCC hadde gjort en god jobb i forkant og booket møter for oss, så nå har vi fått de kontaktene vi trenger. Det ser faktisk ut som om vi klarer å hente inn de rette folkene neste år så denne turen har vært en stor suksess, sier Egge til dinbedrift.no.

“Ukrainske selskaper fremstår som svært konkurransedyktige og spennende partnere for norske bedrifter”

– Kjartan Pedersen, Norsk-Ukrainsk Handelskammer

Les også: Det bedriftene trenger er fravær av kjepper i hjulene

Foto: Kjartan Pedersen

Usynlig konflikt

Ukraina har de siste årene vært mye i nyhetene med negativt fortegn, ikke minst som følge av at Russland i 2014 annekterte Krim-halvøyen.

I hovedstaden Kiev er det imidlertid lite som tyder på at landet er midt i en konflikt med naboen i øst. For næringslivet i landet er det stort sett “business as usual” og handelen med Norge er nå i ferd med å ta seg betraktelig opp.

– Vi ser at norske selskaper virkelig er i ferd med å få øynene opp for mulighetene Ukraina har å by på og vi både tror og håper at den trenden vil fortsette, sier daglig leder i NUCC, Kjartan Pedersen. Han leder et team på fem ansatte som jobber med å koble norske og ukrainske bedrifter sammen.

Høy kompetanse

Handelen mellom Ukraina og Norge utgjør i dag rundt 10 milliarder kroner årlig, og i følge Pedersen tyder alt på at dette tallet vil øke betraktelig de kommende årene.

Kjartan Pedersen, daglig leder i Norsk-Ukrainsk Handelskammer

– Befolkningen er høyt utdannet takket være et godt utdanningssystem og mange norske selskaper ser allerede i dag til Ukraina for IT-relaterte tjenester hvor kompetansen her er meget høy.

– Kombinert med et lavt kostnadsnivå så bidrar det til at ukrainske selskaper nå fremstår som svært konkurransedyktige og spennende partnere for norske bedrifter, sier Pedersen og legger til at Ukraina har flere gode universiteter, som utmerker seg særlig innen matematikk, naturvitenskap og informasjonsteknologi.

Gjennom EFTA-samarbeidet har Norge siden 2012 hatt en gjeldende frihandelsavtale med Ukraina. Den dekker alt fra varehandel til investeringer. I tillegg har Norge og Ukraina inngått en bilateral landbruksavtale.

HER kan du lese mer om muligheter i Ukraina og arbeidet til Norsk-Ukrainsk Handelskammer