Jørund Rytman, SMB Norge

– Flere bør få gi råd ved rekonstruksjoner

Både autoriserte regnskapsførere og jurister med riktig kompetanse og erfaring bør få lov til å hjelpe små bedrifter med en forenklet rekonstruksjon. Det mener SMB Norges Jørund Rytman.

Forslaget er en del av SMB Norges innspill til justisdepartementet etter at regjeringen nylig foreslo å forenkle gjeldende regler for å begrense antall konkurser i kjølvannet av coronakrisen.

Les også: Hver femte bedriftseier har vurdert å gi seg pga corona

Jørund Rytman, SMB Norge

– Vi ser at det er flere enn bare advokatene som vil være i stand til å gjøre en god jobb ved rekonstruksjoner. Etter vår mening vil både autoriserte regnskapsførere og jurister i mange tilfeller være like godt kvalifisert, sier Jørund Rytman, som er leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge.

– I tillegg har disse noe lavere timepris enn advokater, så det kan være en del penger å spare på dette for både bedriftene og samfunnet for øvrig, legger han til.

Lønne seg

Rekonstruksjonsforhandlinger kan være en både kostbar og krevende prosess for små bedrifter. I sitt innspill til departementet argumenterer SMB Norge for at det offentlige bør dekke deler av rettsgebyret og kostnader ved en rådgiver oppnevnt av tingretten.

Les også: Krisen i hverdagsnæringslivet er langt fra over

– Det er ikke noen god samfunnsøkonomi at et selskap går konkurs. Det offentliges kostnader for en bobestyrer ved en slik prosess vil ganske fort komme på over 50.000 kroner. I tillegg kommer ringvirkninger av en konkurs som ofte innebærer arbeidsløshet og store tap hos leverandør og kunder.

– Hvis man heller kan bruke disse midlene til å hjelpe bedriftene med en rekonstruksjon og på den måten unngå konkurs så vil det lønne seg i lengden, sier Rytman.

Les også: 7 gode grunner til å bli medlem i SMB Norge

 

Kanskje du også liker