- Fagnettsted for SMB sektoren

– SMB’er må få bedre tilgang til lukrative offentlige kontrakter!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

– SMB’er må få bedre tilgang til lukrative offentlige kontrakter!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Små og mellomstore bedrifter må få bedre tilgang til å delta i offentlige anbud og få en større del av kontrakter verdt 500 milliarder kroner årlig. Det var ett av kravene som Bedriftsforbundets administrerende direktør Olaf Thommessen presenterte i et innlegg til Næringskomiteen på Stortinget tirsdag.

Les også: Vil skrote brukthandelsloven

Hvert år bruker offentlig sektor over 500 milliarder kroner på innkjøp fra norsk næringsliv, og i en stortingsmelding fra 10 april i år varslet Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen nye retningslinjer for disse prosessene. Målet er å effektivisere og profesjonalisere offentlige anskaffelser.

Viktige markeder

Thommessen og Bedriftsforbundet mener det i større grad må legges vekt på de mindre bedriftenes tilgang til dette lukrative markedet.

– Med 500 milliarder i offentlige anbud så er dette et av de viktigste markedene for våre medlemmer, konstaterte Thommessen.

Han pekte blant annet på regjeringens egne tall som viser at 4 prosent av dagens leverandører til offentlige kontrakter får cirka 60 prosent av omsetningen.

– Dette er en stor utfordring for norsk næringsliv. Det er ekstremt viktig at de ulike offentlige instansene sørger for å dele opp anbudene slik at små og mellomstore bedrifter får bedre tilgang tilgang, understreket Thommessen.

Les også: Ny dagligvarelov skal rydde opp i bransjen

Smartere innkjøp

Stortingsmeldingen «Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser» inneholder en rekke tiltak som skal bidra til at det offentlige bruker fellesskapets midler best mulig. Den varsler ikke endringer i regelverket, men har som mål å legge til rette for bedre ressursbruk gjennom en mer helhetlig og effektiv anskaffelsespolitikk.

– Vi må sørge for at offentlige innkjøp gjennomføres på best mulig måte, slik at innbyggerne får enda bedre kvalitet til en enda bedre pris enn i dag. Det er mange milliarder å hente på en bedre anskaffelsespolitikk, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.r, sa Isaksen da stortingsmeldingen ble lagt frem.

 

 

Bli SMB medlem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.